2009. december 16., szerda

Aranyló ananász kakukkfűvel


A friss és édes ananásznál talán csak a mangót szeretem jobban. Amióta egy pozsonyi úti zöldséges elárulta a titkot, hogyan lehet biztosan édes ananászt választani, sosem nyúlok mellé. Nem úgy a mangónál, ahol az igazán tökéletes állagú mangó megtalálása nem könnyű, türelmem meg nem mindig van, hogy kivárjam a beérését. (Ha valakinek van tuti tippe, kérem, ne fogja vissza magát megosztani velünk.) A titok a következő: akkor édes az ananász, ha az alján száraz (csésze?)levelek találhatók és a tetején levő zöld kis "pálmafa" közepéről könnyen kihúzható egy levél. Ha nehezen jön ki, még nem elég érett.

Ennél a receptnél a következő hámozási módszert ajánlom: levágjuk a tetejét és az alját, majd hosszában elfelezzük és nagyságtól függően a feleket 3 vagy 4 részbe vágjuk. Ezután a cikkeket héjukkal lefelé vágódeszkára tesszük, mint egy csónakot és éles késsel megfosztjuk a héjuktól. Csak végig kell vágni közvetlenül a héj felett. A közepét pedig egy csíkban levágjuk (én azonnal meg is eszem).

A kakukkfű szerintem jól kiegészíti az ananász és a karamell édességét, akinek bizarr a párosítás, el is hagyhatja. Feltételezem, hogy mascarponéval is finom lehet.

Hozzávalók:
1 ananász hosszában csónak alakban felszeletelve, meghámozva
5 dkg vaj
12 dkg barna cukor
0,5 dl portói
kakukkfű

1. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a barna cukrot és az ananász csónakokat és fedő alatt 6-8 percig pároljuk (nem szabad megkeverni közben).
2. Kivesszük az ananászt és magasabbra véve a lángot karamellizáljuk a szószt, majd hozzáadjuk a portóit is. Pár percig rotyotgtatjuk, majd visszatesszük az ananászt és még 5 percig főzzük a szószban, közben locsolgatjuk vele, de nem keverjük.
3. A szeleteket tányérra szedjük és megszórjuk kakukkfűvel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése