2009. december 8., kedd

Ajándék a konyhából 1.


A megunhatatlan mézes recept. Polcz Alaine szakácskönyvében találtam mézescsók elnevezéssel. Nagyon sokoldalú recept, előre elkészíthető és lefagyasztható (érdemes belőle dupla adagot készíteni). Ha akarom, vastagabbra nyújtva pogácsaszaggatóval puszedli lesz belőle. Ilyenkor fantáziától és az otthoni készletetektől függően kerülhet rá mogyoró, dió, mazsola, stb. Ha akarom, vékonyabbra nyújtom és kis karácsonyi formákat szúrok belőle. Kávé, tea mellé is finom, de feltétlenül ki kell próbálni forralt borhoz is. Fém dobozban sokáig tárolható és pár nap alatt meg is puhul, de ezt nálunk sosem tudja kivárni, másnapra nem marad belőle egy darab sem.

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
15 dkg kristálycukor
1 dl olvasztott méz
15 dkg vaj (vagy margarin)
1 tojás
1 dl tejszín vagy tejföl
1-1 evőkanál szódabikarbóna és őrölt fahéj
1-1 teáskanál őrölt gyömbér és szegfűszeg

1. A vajat és a cukrot habosra keverjük az olvasztott mézzel, majd hozzáadjuk a tejszínt és a tojást.
2. A lisztet először összekeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel, majd hozzáöntjük a mézes keveréket. Tésztát gyúrunk belőle és folpack fóliába tekerve egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és megfelelő formára szaggatjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőbe téve világosbarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése