2010. január 1., péntek

BUÉK


A karácsonyi ételdömping után a szilvesztert hideg falatok kellemes elköltésében terveztük. De végül itt is annyi étel kerekedett hirtelen és olyan sokat ettünk, hogy már már 10 óra körül az a veszély fenyegetett, hogy menten elalszunk. Ekkor azonban M., a vengéglátónk, bevezette Bét a wii rejtelmeibe, aki annyira belejött a TV előtti kardozásba, hogy a végén le is izzadt. De mindenesetre feléledt. Jöhet a fogadalom: jövőre mértékletesek leszünk, de minek, úgyis megszegjük (legalábbis, ha kerül jó étel és ital az asztalra).
Olyan falatkákat kreáltam, amit akár előző nap is elkészíthetünk, ilyenkor ne felejtsük el letakarni, nehogy kiszáradjon. Bármilyen vendégség előétele lehet, vagy nem ültetett alkalom esetén a büféasztal egyik fogása.
Otthon éttermekben egyre gyakrabban fellelhető a puliszka, polenta köretként, de talán az otthoni konyhákban még nem annyira elterjedt. (Tisztelet a kivételnek.) Vegyük újra fel a hétköznapi ételeink közé, keressünk erdélyi recepteket könyvben, ismerőstől, rokonoktól. Kukoricagánica, ganca, kukorcamálé és még sorolhatnánk a különböző elnevezéseit. Gluténmentes, ezért liszérzékenyek is fogyaszthatják. A puliszka kalóriaszegény, könnyű és egészséges étel. Nem utolsó sorban pénztárcakímélő. Bővebben itt lehet róla olvasni.
Puliszkavariációk száma végtelen. Most a következők kerekedtek (kihagyva a kedvencet, a pirított hagymásat, mert az elmúlt napokban szinte mindenhez volt valami hagymás, ami nem baj, csak Zsigmond nem annyira kedveli). Az adagot három részre osztottam, egyikbe juhtúrót, másikba reszelt sajtot kevertem, harmadik sima maradt.

Hozzávalók:

kukoricadara
víz
bors
vaj
és a belevalók (juhtúró, reszelt sajt, kolbász, újhagyma, kapor, gomba)

1. Sós, lobogó vízbe kevergetve csurgatjuk bele a kukoricadarát, majd sűrű puliszkát főzünk belőle 5-10 perc alatt. Mennyiséget nem mérek sose, sűrűbbre kell főzni, mint a tejbegrízt.
2. Vajazott tepsibe simítjuk és hagyjuk kihűlni. (Kóstolgassuk, tapasztalat szerint több sót igényel, mint gondolnánk.)
3. Pogácsaszaggatóval köröket szúrunk belőle és rátesszük a felétet.

A variációk:

Kapros-juhtúrós
Még a meleg puliszkában elkeverünk juhtúrót és megszórjuk kaporral. Mikor kihűlt, a köröcskékre juhtúrót és kaprot teszünk.

Sajtos-gombás
Bármilyen (akár maradék) reszelt sajt kerül a meleg puliszkába. A gombát vékonyan felszeleteljük és vajon só nélkül megpirítjuk, csak a végén sózzuk, borsozzuk.

Kolbászos-újhagymás
Csak lett a végén benne egy kis hagyma. Csak karikázott kolbász és újhagyma kerül rá. Míg a másik kettő hidegen és melegen is finom, ennél fontos, hogy tálalás előtt picit grillezzük meg sütőben, hogy a kolbász kiadhassa magából az ízeket és felszívja azt a sima puliszka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése