2010. január 28., csütörtök

Aranysárga cékla


Egy újabb bizonyítéka naphiányomnak. Régóta csábított a zöldségesnél a golden beet névre hallgató aranysárga cékla. Még ősszel olvastam, hogy Beatbull aranysárga céklára vadászik, gondoltam majd elkészítem és megírom neki. Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy ha megterem a bordó cékla Magyrországon, miért nem termesztenek sárgát is? Az íze nagyon hasonló, talán egy gondolattal enyhébb. Viszont nem színezi sárgára az ember kezét, és amint a lenti képen is látható, saját csíkját sem festi meg, így szép koncentrikus körök díszítik több, mint egyórás sütés után is. Magas a kálium, folsav és A vitamin tartalma. Akár főzve, akár sütve rengetegféleképpen használható. Lehet saláta, köret, vagy éppen leves. Még biztos készítek belőle mást is, míg szezonja van.

Hozzávalók:
aranysárga cékla
és tényleg semmi más

1. A megmosott céklákat egészben alufóliába csomagolom és 180-200 fokos sütőben egy órát sütöm (ezalatt megpuhulnak a kb. 5 cm átmérőjű fejek). Ha nagyobb céklával van dolgunk, ellenőrizzük egy óra után az állagát és süssük tovább, ha szükséges. Tiszta, édeskés ízhatás az eredmény.

megjegyzés: kísérletképpen sütöttem minden ízesítő nélkül, mert része volt egy többösszetevőjű vacsorának (recept jön hamarosan), bátran próbálkozhatunk az ízesítéssel: tegyünk sót, borsot az alufóliában csücsülő céklákra, locsoljuk meg olívaolajjal és balzsamecettel. Ha szép, vékony héjú bébicéklát kapunk (lehet rendes cékla) meg sem kell pucolni utána, egyből ehető. Ha jól emlékszem Jamienek van ilyen körete (minden szakácskönyvem a óceán túloldalán vár rám, így most nem tudom felidézni, hol láttam.)

2 megjegyzés:

  1. Köszi! ;) És a rövid leírást is köszi, bár konkrét tervem van a sárga céklával, azért vadászom rá ;) Kb. olyan terv, mint a zöld paradicsommal is annak idején a green mary. Szóval innét az óceánon túl kapható - no, nembaj, továbbra is vadászom rá.

    VálaszTörlés
  2. Nincs mit:-) most akkor utánanézek a green marynek, ez csak valami nagyon jó lehet. Ha majd látok otthon ilyen céklát, szólok.

    VálaszTörlés