2010. május 20., csütörtök

MMM, azaz MarhaMáj Mangó salsával

Az ígért recept. Kicsit megcsúsztam vele, talán már az arányokra sem emlékszem, de nem is fontos igazán, itt tényleg lehet szabadon alkotni. A recept az előzőekben említett piaci nap eredménye.
A máj fagyasztva érkezett haza, másnapig a hűtőben pihent. Ebéd előtt bedagasztottam egy adag kenyértésztát, szépen kelegetett, elég meleg volt aznap. Akkor ért az első meglepetés, amikor felbontottam a becsomagolt májat. Szeletelve volt. Ez részint megkönnyítette a dolgomat (nincs jó éles késem, a máj meg elég érzékeny a nyiszatolásra), részint viszont lecsökkentette a variációs lehetőségeket. Én pont fordított irányban szeleteltem volna. A második meglepetés akkor ért, amikor egy ad hoc szervezésben hirtelen plusz 3 felnőtt és 1 gyermek lett az alig fél kiló májra. Az eredeti elképzelésem, miszerint a hirtelen sült, viszonylag puhára hagyott májat tormás krumplipürével és mangó salsával esszük emígyen a következőre módosult. A tormás kumplipüré betöltődött a kenyértésztába (csak az alakja hasonlított arra a fantasztikus olasz, gombás töltött lepényre, aminek a receptjét epedve várom, remélem eljut ezen kérésem a lepény készítőjéhez:-), a máj köretté avanzsált, a salsa maradt kísérő, de a gyerekekre való tekintettel elmaradt belőle a chili, és mivel sajnos Zsigmond nem szereti a hagymát, ezért az újhagyma is.


Hozzávalók:
1/2 kg marha/borjú máj szeletelve
5 szem krumpli
tej
vaj
2 evőkanál tejszínes vagy 1 evőkanál ecetes torma
só, bors
szerecsendió (elhagyható)
2 mangó
1 kápia paprika
1 lime leve
1/2 marék koriander

1. A krumpliból a tejjel és a vajjal krumplipürét főzünk, sóval, borssal, szerecsendióval és tormával ízesítjük.
2. A mangót meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, a kápia paprikát szintén. Meglocsoljuk a lime kifacsart levével, sóval, borssal fűszerezzük és a letépkedett koriander levélkékkel megszórjuk. Gazdagíthatjuk chilivel és újhagymával.
3. A májszeleteket vajon hirtelen kisütjük, nem sokáig, nehogy kiszáradjon. Nem sózzuk, csak borsozzuk. Oldalanként max. 1 percig sül teflonos serpenyőben.
4. A kenyértésztát nagy koronggá nyújtjuk, közepére simítjuk a krumplipürét és felhajtjuk az oldalait szépen körben, a közepe szabadon marad. Forró, kb. 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

Kenyértésztának Jamie receptjét szoktam használni, leginkább erre hasonlít, valamelyik otthoni könyvemből vettem, már fejből megy, lehet, nem pont az eredeti aránnyal:

1 kg liszt közepébe teszünk 1 evőkanál sót és 2 evőkanál cukrot, 2 vagy 3 tasak szárított élesztőt(mindkettővel működik) és kb. 6 dl langyos vízzel tésztát gyúrunk belőle. Ha vesz még fel vizet, azt pótoljuk. Folpackkal letakarva duplájára kelesztjük, majd újra átgyúrjuk. Formázzuk (nálunk kenyér, baguette, pizza vagy zsömle készül belőle általában), és formázva újra kelesztjük, de már nem kell a duplájára. Forró sütőben megsütjük, kb. 20 perc kell neki.






3 megjegyzés:

  1. Húúú, ez nagyon jól néz ki. Ha olyan finom is mint amennyire mutatós... :) Lehet megpóbálom átvariálni, hogy párom is ehessen belőle.

    VálaszTörlés
  2. Igen, ez elég jó kombináció lett. Kíváncsi vagyok az átvariálás utáni verzióra. Majd küldd el kérlek, ha elkészült (mármint a receptet).

    VálaszTörlés
  3. Ok! Azt nem ígérem, hogy ez mostanság lesz, mivel nagyon el vagyok havazva a munkahelyemen és esténként a párom főz mostanában, de ha elkészítem, megírom.

    VálaszTörlés