2010. február 16., kedd

Mangó lassi


Nem tipikus téli ital. Egy havas csütörtök estén haladtunk el az okkersárgára festett indiai étterem mellett, épp a megyei könyvtárból hazafelé tartva. Ölemben egy halom könyv, jórésze szakácskönyv. Olyanok is, amikkel eddig csak a könyvesboltokban szemeztem. Természetesen meghozta az étvágyamat lapozgatásuk, és ahogy felvillant a periférián az elefántos étterem- embléma, rögtön bevillant egy napsárga mangó lassi képe és vele együtt íze is. Már nem fordultunk vissza, így a kamrában lapuló mangókonzerv lett áldozata csillapíthatatlan lassi-vágyamnak. Nem tudom, mit tehetnek bele az étteremben, nekem nem lett olyan élénk sárga színű. Az ízével szerencsére nem volt gond, még Zsigmondnak is nagyon ízlett.

A lassi egyébként Indiában és Pakinsztánban népszerű, joghurt alapú ital. Sokszor készítik sósan, őrölt, pirított római köménnyel vagy mentával fűszerezve. Az édes verzió többek között rózsavízzel, citrommal, eperrel, vagy sáfránnyal készül, a legkedveltebb talán mégis a mangós változat. Számos recept van rá, az alap a mangó és a joghurt, higítható tejjel, vízzel vagy tej és tejszín keverékével, nyáron fagylalttal. Jól megy hozzá a pisztácia és a kardamom is. Ez utóbbiból még tart a karácsonyra felhalmozott készletem, szerepelni fog a közeljövőben még párszor.



Hozzávalók:
1 doboz lecsepegtetett mangókonzerv
2,5 dl sűrű natúr joghurt (én görögöt használtam)
1,5 dl tej
2 evőkanál méz
kardamommag a díszítéshez

1. A mangót a joghurttal hosszan turmixoljuk, hogy teljesen egynemű anyagot kapjunk.
2. Hozzáadjuk a tejet és a mézet, simára keverjük.
3. Kardamom magokkal díszítjük.

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Most akadtam csak rá a blogodra. Nagyon tetszik és úgy látom sokmindent a férjemnek is el fogok tudni készíteni innen, ráadásul módosítások nélkül.

    No lényeg a lényeg, szeretném neked továbbadni a Kreatív Blogdíjat. Az ezzel kapcsolatos teendőket megtalálod nálam.

    VálaszTörlés
  2. Szia Bibe!

    Nagyon megtisztelő, köszönöm.
    Nemjelentkezésem oka egy gyönyörű kislány érkezése, azóta még poszthoz sem jutottam. A díjnak mindenképpen utánanézek Nálad és lassan elkezdem feltenni a kimaradt recepteket is. Jön majd egy különlegesen finom tárkonyos almás karaj, szerintem az is ízleni fog a férjednek.

    VálaszTörlés
  3. Szívesen.
    A húsos ételek elkészítésével az a baj, hogy igen valószínű, hogy módosítanom kell. Elég megkötött diétája van.

    VálaszTörlés