Rámtört a nosztalgia. Gimnazista koromban Á. barátnőmmel "Falazni" jártunk, ha egy kiadós beszélgetésre vágytunk. Kedvenc helyünk a Paulay Ede utcában lévő Falafel volt. Akkor még -a kilencvenes évek közepén járunk- nem volt nagyon sok salátázó hely (jelzem, azóta sem tudok nagyon másról) és teázók sem képviselték magukat ilyen nagy számban a városban. Itt lehetett finom és különleges (filteres) teákat kapni, a nagy turmixválasztékról nem is beszélve. Akkor még nem volt átalakítva és a salátás pult U alakban körülölelte a pénztárat. Itt megkaptuk a tálkát és elindultunk, hogy megpakoljuk jobbnál jobb falatokkal. Mi szertartásosan a bal hátsó sarokban kezdtük a legfinomabb salátával, az legyen a púpos tálka legalján, hogy utoljára maradjon a legfinomabb falat : a spenótos narancsos saláta. Ezt követte a sült répa és/vagy tök, majd szépen haladtunk jobbra, nem hagyva ki többek között a falafelgolyókat, a fetás salátát, a csicseriborsót, céklát, kínai keles kukoricasalátát, paradicsomcikkeket, az önteteket, s végül a pórékarikákat.
Ezt felidézendő készült az alábbi saláta. Szívmelengető volt megenni.
Hozzávalók (személyenként):
1 nagy marék bébispenót
1 narancs filézve
2-3 cm póréhagyma
1 evőkanál szezámmag
2 evőkanál frissen facsart narancslé
3 evőkanál extra szűz olivaolaj
só, bors
1. A spenótot összekeverjü a filézett naranccsal, és a vékony karikákra vágott póréhagymával.
2. Száraz serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot.
3. Összekeverjük a narancslét az olivaolajjal, sóval, borssal és ráöntjük a salátára, végül megszórjuk a pirított szezámmaggal.
Nem tudok mást tenni, mint könnyezve mosolyogni... :) Milyen nagyon jó volt!!!! :)
VálaszTörlésBezony, de még milyen jó volt! Ismerős az érzés...:-)
VálaszTörlés