2009. november 22., vasárnap

Kókuszcsók


Gyermekkoromban a péknél lehetett kapni kimérve kókuszcsókot. Hófehér volt, roppanós, és nagyon szerettem. Igazi ünnepnap volt, amikor anyukám egy sietős reggelen nem csomagolt szendvicset, hanem megálltunk a pékségnél és vett nekem óriáskiflit, vagy sóskiflit (lehet még valahol ilyet kapni egyáltalán?) és nagy ritkán kókuszcsókot. Azt persze nem mondtam eddig, hogy üreges volt a belseje és kókuszdarabkák sem voltak fellehetők benne. Hogy miből készült, nem tudom, akkoriban joghurtból is csak egyféle kiszerelés volt, kétdecis különféle ízesítéssel és a nagy kedvenc a joghurthab.

Most egy garantáltan adalékmentes verzió következik, ideális felhasználása az adventi készülődésben óhatatlanul is felhalmozódó tojásfehérjéknek. A megadott mennyiséggel lehet bátran kísérletezni, a sütési idő nagyban függ a fehérjék méretétől és attól, mennyire szárazan kedveljük a süteményt. Ha lehetséges, használjunk saját készítésű vaníliás cukrot. Amióta Jamie Oliver nyomtatott formában is megjelent otthoni konyhámban, azóta nemcsak a vanília rudat pihentetem a cukros dobozban, hanem bizony robotgéppel bele is dolgozom héjastól mindenestől. Ettől lesznek azok a pici barna pöttyök benne, ettől lesz egy kicsit rusztikus.

Abba nem mennék bele, hogy itt Amerikában milyen nehéz volt NEM édesített kókuszreszeléket találni és olyat, ami nem a "nagylukú sajtreszelőn" lett lereszelve. Végül sikerült, mennyisége 0,68 font, lehet átszámolni, nekem a mértékegységátváltó sem vitte már... Ráadásul az itteni sütővel is kísérletezni kell, de az eredmény nagyon finom lett.


Hozzávalók:
5 tojásfehérje
20 dkg cukor
25 dkg kókuszreszelék
2 ek vaníliás cukor (házi, ha lehetséges)

1. A tojásfehérjéket összekeverjük a cukorral (nem kell felverni, én lazán átkeverem habverővel párszor), majd megmelegítjük. Erre a legalkalmasabb a mikro sütő, kb. 2-3 perc alatt átmelegszik.
2. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a vaníliás cukrot. Sütőpapírral bélelt tepsire kiskanállal halmokat formázunk belőle.
3. 125 fokos, előmelegytett sütőben kb. 20-30 percig szárítjuk.

4 megjegyzés:

  1. Zsófim! Ezek a fotók... Igazán remekbeszabottak!! Várom a folytatást!!! Nagyon! :)

    VálaszTörlés
  2. Ágim! Köszi:-) igyekszem, igyekszem. Jön a folytatás is!

    VálaszTörlés
  3. Zsófikám, nagyon kiri a blog!:)) A hagymalevessel és a kókuszcsókkal mindenképp megörvendeztetem majd kis családomat!:)

    VálaszTörlés
  4. Borcsi! Köszönöm és remélem örültek mindkettőnek:-)

    VálaszTörlés