2010. augusztus 26., csütörtök

Rakottas (nyári verzió)


A dobjunkbelemindentegytálbaéssüssükmeg ételeket nagyon kedvelem. Az előkészítésén kívül nem is kell mással foglalkozni, legfeljebb avval, hogy időben vegyük ki a sütőből. Télen sokszor készítek ilyet, akkor a hús is külön réteget alkot. Ilyenkor viszont legalább 2 óráig sütöm, hogy a legbelső réteg is omlós legyen.
Ennek a verziónak az ötletét Kriszta adta, amikor még június végén náluk játszottunk és Annáról fantasztikus képeket készített, amiket ezúton is köszönök neki. Ő a csirkét fokhagymásan sütötte ki és mielőtt rátette volna az elősült zöldekre, meglocsolta joghurttal. Nagyon ízlett, így én is kipróbáltam. Kicsit variáltam rajta, nyugodtan tegyük ezt a hűtő tartalma és a család ízlése szerint. A húst borsikafűvel ízesítettem, majdnem készre sütöttem, a fokhagyma most a joghurtba került, a tetejére pedig -a felnőttek kedvéért- rengeteg reszelt sajt. Kitűnő ebéd kerekedett belőle.
A mennyiség akkora tepsihez szól, ami pont befér a sütőbe, azaz elég nagyhoz. De a mennyiségek helyett inkább nézzük, hogy telik a tepsink és aszerint aprítsuk a zöldségeket.

Kösz Kriszta, mindkettőt.

Hozzávalók:
3 nagy csirkemell
8 db krumpli
4 db zöldpaprika
4 db paradicsom
5 fej hagyma
1 nagyobb cukkini, hámozva
6 gerezd zúzott/apróra vágott fokhagyma
2 pohár joghurt
30 dkg ementáli típusú sajt, reszelve
olívaolaj
vaj
provence-i fűszerkeverék (vagy más zöldfűszer)
borsikafű
só, bors

1. A kiolajazott tepsibe szeleteljük a hámozott, nagyobb darabokra vágott krumplit, negyedelt hagymát, hámozott és darabolt cukkinit, és a tetszés szerintire vágott paprikát, paradicsomot. Sózzuk, zöldfűszerrel ízesítjük, borsozzuk, majd előmelegített sütőben sütjük, amíg a krumpli elkezd puhulni.
2. Eközben olívaolajat és kevés vajat olvasztunk egy serpenyőben és kisütjük benne a borsikafűvel megszórt csirkedarabokat. Ahogy megfordítjuk, sózzuk a már kisült oldalát. Ne süssük szárazra, inkább picit hamarabb vegyük ki, úgyis összesül a zöldségekkel a sütőben.
3. Mielőtt készre sülne a krumpli, kivesszük a sütőből, rátesszük a csirkéket, nyakon öntjük az apróra vágott fokhagymával elkevert joghurttal és megszórjuk a reszelt sajttal.
4. Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg szép, aranysárga nem lesz rajta a sajt.

3 megjegyzés:

  1. Ötletes és nagyon finom! Határozottan tetszik.

    VálaszTörlés
  2. Örülök:) Mi nagyon szeretjük és mindig az éppen otthon levő készlethez lehet igazítani.

    VálaszTörlés
  3. Garffyka, most olvasom csak a jó híreket (nem igen volt időm körülnézni mostanában). Gratula:)))

    VálaszTörlés