2010. augusztus 14., szombat

Epp áfonyatortája


Először Bloomingtonban ettem, ottlétünk utolsó heteiben, egy vendégségben. Egy könnyű, nyár eleji vacsora befejezéseként egy kedves észt-amerikai házaspár fantasztikus otthonában. Epp, a háziasszony rendkívüli ízléssel rendezte be design klasszikusokkal a minimalista stílusú házat. Télikertjükben, mely egyben második nappaliként is funkcionált, gondosan kikészített fakockák, golyós számoló és régi játékok várták Zsigmondot, hogy ne unatkozzon a vendégség alatt. (Ő hamar felfedezte a házat és megtalálta vendéglátóink lányának háromemeletes babaházát is. Ez lett a katonai hadműveleteinek helyszíne a következő pár órában.)
Jó volna egy ilyen télikert. Nyáron egy behűtött bor mellett ücsörögve nézni a nyírfa leveleit kora este, vagy télen a kandallóban ropogó tűznél habos kakaót iszogatni... hiába, javíthatatlan romantikahajhász vagyok.

Hozzávalók (kb.23 cm átmérőjű tortaformához)
3/4 csésze puha vaj (kb. 12 dkg)
1/2 csésze cukor (kb. 15 dkg)
2 tojás
1 csésze liszt (kb. 14 dkg)
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
kb. 35 dkg áfonya
fahéj

1. Keverjük össze gépi habverővel a cukrot és a vajat, majd adjuk hozzá a tojásokat.
2. Szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és keverjük bele a sót is.
3. Kivajazott tortaformába simítjuk (elég sűrű a massza, ne ijedjünk meg, szépen fel fog emelkedni), és megszórjuk az áfonyával és a fahéjjal.
4. Előmelegített, 180 fokos sütőben 40-45 percig sütjük.

Tipp: a vaj és a tojás is legyen szobahőmérsékletű, így teljesen homogénre tudjuk keverni és nem marad fehér pöttyös a tészta. De ne aggódjunk, ha nincs idő megvárni, míg "felmelegszenek", a sütő majd felolvasztja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése