2011. január 27., csütörtök

Kávévariációk 2.

Az ígért második felvonás következik. Elsőként a kedvenc magazinomban látott gesztenyés Charlotte, emit Dolce Vitának tiramisusítottam. A gesztenye szerintem elég jól passzol a kávéval, és miért nem áztathatnánk a babapiskótákat kávéba? Akkor viszont kerüljön bele egy kis mascarpone is. Megfelelő forma híján egy nagy arasznyi átmérőjű és edényemet használtam, pont jó volt a magassága is. A kör kifaragása elég nagy hibaszázalékkal történt, főleg úgy, hogy mellette volt a diólikőrös mártogatós is...Íme a végeredmény:

TiramiCharlotte


Hozzávalók:
2 zacskó babapiskóta (meg még egy, ha elfarigcsálnánk)
5 evőkanál diólikőr (vagy rum)
1,5 dl víz
5 lap zselatin
1-1,5 dl kávé
40 dkg gesztenyelekvár (pl. Maroni)
15 dkg mascarpone
3 dl tejszín jól behűtve
50 g mézes sült gesztenye (és pár szem a tetejére)
porcukor

1. Faragjuk ki a formának megfelelően a piskótákat és 1,5 dl víz valamint 2 evőkanál diólikőr keverékében egy pillanatra mártsuk meg a piskóták hátát. Így tapasztjuk az edény aljához és falához körben (lásd kép).
2. Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat 10 percre. A maradék 3 evőkanál likőrt melegítsük kis edényben 1 percig és ebben olvasszuk fel a beáztatott és kinyomkodott zselatinlapokat.
3. Verjük fel a tejszínt és tegyük vissza a hűtőbe (még arra a pár percre is), keverjük ki a gesztenyelekvárt a mascarponéval és a zselatinos rummal, majd forgassuk hozzá a hideg tejszínt.
4. A massza felét simítsuk a formába, morzsoljuk rá a mézes gesztenyéket, tegyünk rá egy réteg kávéba mártott babapiskótát (ezt lehet kicsit tovább áztatni), majd a massza másik fele következik. Ha maradna a masszából, gyorsan pusztítsuk el.
5. A legtetejére tegyünk egy tányért és némi súlyt, én erre a célra simán egy jénai edény tetejét használtam.
6. 24 órát hűtsük tálalás előtt. Ekkor tortatálat teszük a tányér helyére és óvatosan megfordítjuk. Ha nem jönne ki, vékony késsel vagy palacsintalapáttal lazítsuk meg az edény oldalán a piskótákat. Szórjuk meg porcukorral és a gesztenyeszemekkel tálaljuk.



Az egyik kedvenc és rettentő gyorsan elkészíthető édességemet, a portugál Pastéis de Natá-t is átkomponáltam, ezúttal kávékrémmel töltöttem, amit narancshéjjal ízesítettem. Továbbra sem bajlódom a tésztával, a praktikus friss (vagy mélyhűtött) leveles tészta itt is tökéletesen működik.

Kávés-narancsos Pastéis de Nata


Hozzávalók (12 darabhoz):
1 lap kész/mirelit leveles tészta
4 tojássárgája
10 dkg cukor
1 dl kávé
1,5 dl tejszín
1 narancs vegyszermentes narancs héja
1 csipet só

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vajazzunk (és lisztezzünk) ki egy 12 mélyedéses muffin formát, szaggassunk ki egy széles bögrével ugyanennyi korongot, akkorát, hogy a forma tetejéig érjen a széle.
2. Keverjük fehéredésig a cukrot a tojássárgájával (az eredeti recept ekkor 1 tk lisztet is tesz bele, szerintem felesleges), adjuk hozzá a kávét, tejszínt, narancshéjat és a sót. Közepes lángon kavargatva melegítsük, amikor elkezdene forrni levesszük a tűzről. Tovább kevergetjük, kivesszük a narancshéjakat és hagyjuk kicsit kihűlni.
3. A formákba töltjük azok feléig, ha marad több akkor háromnegyedéig. 25 perc alatt megsütjük. Nem baj, ha karamellizálódik a széle.
4. Porcukorral megszórva kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Mindkettő fantasztikus és a képek is csodaszépek! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez a Tiramicharlotte a kedvencem. Zseniális ízek lehetnek benne!

    VálaszTörlés
  3. hú, milyen finomságok vannak nálad!
    Ezt a szürke időt van mivel megédesíteni:)

    VálaszTörlés
  4. Aranyosak vagytok, köszönöm. Valahogy most nekem is bejött a sok édesség, biztos az idő miatt.

    VálaszTörlés