2010. november 28., vasárnap

Siegfried galuska

Magdi dédinél ettem először. Szeretem, mert gyors, könnyű és kicsit más és egyszerűbb, is mint a szokásos, morzsás-grízes változat. Tehetünk rá tejfölt és por- vagy vaníliás cukrot, lekvárt. Most még meg is futtattam egy vajon, hogy kérgesedjen. Az eredmény: belül lágy, kívül kissé roppanós állag. A tetejére házi vaníliás cukor került, amit úgy készítek, hogy a kikapargatott vaníliahéjakat robotgépben összetöröm és összekeverem kristálycukorral. Így szép barna pöttyös, vanília ízű cukrot kapok, bármibe tehető, jobb, mint a zacsis. Persze lehet egész rudakat is aprítani, nálam általában a belseje crème brûlée-ben végzi.
Kivételesen a túró és a tejföl is termelői (valkói és csomádi), Szentendre határában egy lakókocsiból árulják, különlegesen jó volt mindkettő. Az utóbbira kiskanállal jártam rá, még szerencse, hogy nagy kiszerelést vettem.

Hozzávalók:
25 dkg túró
4 tojás
6 púpozott evőkanál liszt
vaj a kérgesítéshez
tejföl
vaníliás cukor vagy porcukor


1. Egy tálban összekeverjük a tojásokat a liszttel és hozzáadjuk a túrót. Villával jól elkeverjük, ha van időnk, állni hagyjuk kicsit, ha nincs, akkor nem.
2. Sós, lobogva forró vízbe a masszából evőkanállal galuskákat szaggatunk és kifőzzük. Picivel tovább, mint ahogy feljön a tetejére (én mindig szétvágok egyet, akkor jó, ha lágy, de nem esik szét).
3. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, erre szedjük rá a lecsepegtetett galuskákat és mindkét oldalán odakapatjuk. Ez a művelet szimultánban végezhető a kifőzéssel, amíg a második adagot szaggatjuk, pont készre kérgesedik az első.
4. Tejföllel és valamilyen cukorral vagy lekvárral tálaljuk.

2010. november 19., péntek

Paradicsom duplázva


Tegnap, hogy így hirtelen beborult a gyönyörű tavaszias napok után, a legnyáriasabb kedvenc következett. Igen, a paradicsom. És hogy jobban hasson, rögtön dupláztam, hogy még intenzívebb napfényízt kapjak. Az eredmény nem maradt el, ma egész jól sütött, nem?

Hozzávalók (személyenként):
1 paradicsom
3 szárított paradicsom
petrezselyem
bors
citrom
olívaolaj
(esetleg kapribogyó)

1. Felszeleteljük a paradicsomot karikákra és kockákra vágjuk a szárítottat. Tálra rendezzük, sózzuk, borsozzuk.
2. Facsarunk rá citromot, meglocsoljuk olívaolajjal, rászórjuk az aprított petrezselymet.


2010. november 15., hétfő

Sütőtökös guba és egy év


Épp egy éve, egy álmatlan bostoni éjszakán, 38 emelet magasban kezdtem el írni ezt az oldalt. Mindenről, ami a déli széllel jön. Merthogy ilyen vagyok, jön valami, lelkesedem érte, aztán, jön valami újabb, azért is. Mert örülni valaminek jó, örülni valakivel még inkább. Mert "aki másokat felüdít, maga is felüdül" (Péld. 11:25). Ez volt a cél, remélem, ez sikerült.

Köszönet a látogatásokért és a megjegyzésekért. Az évforduló alkalmából kedvenceimből alkotok a héten. Rögtön a következőt, ami egy szuperül sikerült baráti hétvégézésről hazatérve született. A sütőtököt mostanában félve hámozom egy csúnya baleset miatt, amikor is a hámozó beleszaladt a körömágyamba, ezért javaslom a magunktól elfele pucolást vagy a héjastól sütést. A tök feléből püré lett Annának, a másikból pedig kompót. Cukor nélkül, egy fahéj rúddal. Az édességet a vaníliával és cukorral forralt tej adta, evvel öntöttem le a gubát, illetve a karamellréteg a torta alján. Merthogy borított tortát képzeltem, de nem zárt jól a kapcsos alj, ezért a finom karamell egy része sütés közben kicsöpögött és szép szürke füst formájában távozott a sütőből. Így megvártam, amíg kihűl és beszívja a sütőtök. A mascarponét szintén nem édesítettem, nekem így jobban kijött a fahéj íze. Bátrabbaknak ajánlom, aki idegenkedik, főzzön előbb egy picit cukros fahéjas kompótot, esetleg turmixolja össze kis tejjel. Fenséges. Ha bejött, lásson hozzá a gubának is.


Hozzávalók:
4 szikkadt kifli
6 dl tej
fél sütőtök hámozva, kockázva
1 fahéjrúd
2 evőkanál vaníliás cukor
1/2 rúd vanília (én a vaníliás cukorban állottat használtam)
10 dkg mascarpone
fahéj
5 evőkanál cukor
vaj a forma kikenéséhez

1. Karikára vágjuk a kifliket és feltesszük főni a tejet 2 evőkanál vaníliás cukorral valamint a vaníliával.
2. Száraz serpenyőbe teszünk 5 evőkanál cukrot és hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Vajjal kikent tortaformába öntjük, nem baj, ha nem vonja be egyenletesen. Válasszunk nem kapcsos formát.
3. A sütőtökkockákat egy rúd fahéjjal és annyi vízzel, amennyi ellepi félpuhára főzzük. Majd csak a tököt a karamellrétegre rendezzük.
4. Öntsük le szitán a kiflikarikákat és halmozzuk a tökrétegre. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük 20 percig.
5. Borítsuk ki (nem fog összeállni, ne aggódjunk) és hagyjuk kihűlni.
6. Keverjük ki a mascarponét a fahéjjal és tálaljuk a tökös gubával.

2010. november 10., szerda

Kétsajtos sütőtökös torony pirított pucér dióval


Régi kedvenc párosításom a kékpenészes sajt dióval. Ehetjük salátába téve, krémnek kikeverve, körtébe töltve. A sütőtökszezon kellős közepén nem lehet nem kipróbálni a sülttökös és sültcéklás verziót. Elkészítése macerásnak tűnhet, akinek nincs kedve vele bajlódni, csináljon belőle salátát. Az ízek az összetördelt, tépkedett hozzávalókkal is érvényesülnek, így gyorsan összedobhatunk belőle egy igazi, őszi vacsorát.
A puha sütőtök édességét fokozza a sült cékla, diósságát pedig a pirított és ruhájától megfosztott, krémes dió. Remekül passzolnak a semleges ízű mozzarellával és az intenzívebb kéksajttal. Minderre a balzsamecetes öntet felel. Telt színek és ízek, igazi őszi (elő)étel.

Hozzávalók:
1 hosszú nyakú sütőtök
2 nagyobb cékla
2 golyó mozzarella
10 dkg kék típusú sajt
1 nagy marék dió
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál méz
3 evőkanál dióolaj

frissen őrölt bors

1. Csomagoljuk alufóliába a céklákat és előmelegített, 200 fokos sütőben süssük meg (nagyságtól függően 40-60 perc alatt). A sütőtök nyakából 2,5 cm-es szeleteket vágunk és egy tepsin elrendezve betoljuk a céklák alá a sütőbe. Puhára sütjük.
2. Ezalatt száraz serpenyőben megpirítjuk a diót, majd mikor már kihűlt, ledörzsöljük róla a barna héját. Kikeverjük az öntetet először a balzsamecetből és a mézből, majd sózás, borsozás után hozzákeverjük a dióolajat is.
3. Pogácsaszaggatóval kört vágunk ki a sütőtökből és ellenőrizzük a vastagságát. Eszerint szeleteljük fel a mozzarellát és a céklát. Toronyba rendezzük, figyelembe véve az ízek intenzitását (egy réteg cékla mellé két réteg tököt tegyünk). Rámorzsoljuk a kéksajtot és megszórjuk a dióval. Végül meglocsoljuk az öntettel.