2010. április 9., péntek

Tavaszi pite


Gyakran készítek pitét. Mindig sósat. Szeretjük, mert hamar elkészül, előétel, könnyű ebéd vagy vacsora lehet egy kis zöld salátával. A tésztáját (egyenlőre még) nem én készítem. Mélyhűtött leveles tésztát használtam, de a friss változattal még könnyebb dolgozni.
Variálhatjuk kedvünk szerint, lehet húsos vagy vega, kerülhet bele tejszín vagy tejföl, tetejére sajt. Most abból dolgoztam, ami a hűtőben volt. Igazi zöld pite lett.

Tipp a póréhagyma tisztításához: ha a póréhagyma rétegei alatt fekete homokos-földes réteget találunk legkönnyebben úgy tisztítható meg, ha hosszában negyedbe vágjuk és folyó víz alatt kissé meglazítva a rétegeket, kimossuk. Visszarendezve dolgozhatunk tovább a negyedelt pórékkal. Vékonyabbaknál elég, ha felezzük és úgy öblítjük le.

Hozzávalók (kb. 23 cm-es tortaformához):
1 kisarasznyi póréhagyma
4 kisarasznyi cukkini
10-12 szál spárga
3 dl tejszín (ebben épp 2 dl tejföl és 1 dl író volt, tejszín hiányában)
1 evőkanál vaj
diónyi kéksajt
só, bors
1 lap leveles tészta

1. Serpenyőben vajon megpároljuk kicsit a felszeletelt pórét, hamar hozzáadva a megmosott és héjastól karikákra vágott cukkinit. Együtt puhulnak.
2. Mikor már majdnem kész, beledobjuk a megmosott spárgát. Én háromba vágtam egy szálat, az alsó két részt tettem a cukkinihez. A fejeket tartsuk meg a végére, annak elég, ha a sütőben párolódik.
3. Öntsük fel a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Rottyanjon egyet, vegyük le a tűzől és keverjük hozzá a spárgafejeket.
4. Vajazzunk ki egy tortaformát, béleljük ki leveles tésztával és öntsük bele a tejszínes zöldséget. Morzsoljuk rá a kéksajtot és 200 fokos előmelegített sütőben süssük 20-25 percet.


2010. április 6., kedd

Kidíszíthetem?


Tudom, már elmúlt a húsvét hétfője is, csak most jutottam géphez újra. Zsigmond lelkesen segített a szombati mézessütésben. Kiszúrta a tojásokat, majd megtalálta a nyársakat. Felkapott egyet, és megkérdezte: "Kidíszíthetem?", s már karcolta is a tésztát a pálca hegyes végével, meg sem várva a választ. Mindig elámulok, mennyire jó ötleteik tudnak lenni, csak el kell kezdeni velük valamit és máris sokkal jobbat hoznak ki belőle, mint amire gondoltunk. Tessék bátran alkotgatni! De ami még ennél is jobb móka, elnevezni, amit alkottunk.

Figyelem, figyelem. Szolgálati közlemény. Megtörtént a névadás.
Az előző posztban szereplő mézes-pálcás, nyalókára emlékeztető, virágszerű valami, állaga és textúrája miatt a HARAPÓCSKA nevet kapta a keresztségben.

2010. április 4., vasárnap

Húsvéti játék


Napok óta a tojáskeresés lázában égünk. Ma jött a nyuszi a kiskertbe délelőtt, de a nagy keresés, barátokkal, ma délután volt esedékes. Gyakorlatilag dél és 4 óra között 2 percenként kérdezte meg Zsigmond, hogy mikor indulunk, mennyi van még hátra.
A sok csokitojás mellé készítettem egy játékot. Betűkkel díszített mézeseket szúrtam a földbe, ezekből a "virágokból" kellett mindenkinek megtalálnia és kiraknia a saját nevét.

Így készült:
Mézescsók tésztából húsvéti formákat szúrtam ki, azt grillezéshez használatos pálcákra varázsoltam úgy, hogy két azonos forma egyikét tojásfehérjével megkentem, rátettem a pálcát, majd rátapasztottam a másik formát. 200 fokos sütőben sütöttem 20 percig, majd másnap díszítettem glazúrral. Ezt most alkalmaztam először, szuper állagú (köszönet a receptjéért Zsigmond keresztmamájának), csak a zacskóval bénáztam sokat.

Hozzávalók:
17 dkg finomra szitált porcukor
1 tojásfehérje
1 kiskanál ecet

1. Összekeverjük a hozzávalókat kanállal és már tölthetjük is az írózacskóba.
2. Legjobb celofán vagy uzsonnászacskóba tölteni, pici lukat vágni a csücskébe és már lehet is kanyarintani a betűket.

Képekben: