2011. március 14., hétfő

Trikolór saláta


Zsigmondot kicsit megzavarta az a tény, hogy a március 15-i iskolai ünnepség pénteken volt a negyedik órában. Lelkesen újságolta, hogy a 3. a, a 3. b és a 3. c adott műsort, voltak huszárok és szavalta a Talpra magyart. Nem sikerült meggyőznünk, hogy szombaton NEM március 16-a volt. Vasárnapra megbékélt a helyzettel és újult lendülettel várja, hogy élőben is nézhessünk lovas huszárokat. A nemzeti ünnep tiszteletére készült a "kokárdás" saláta. Az alapsaláta Bé mamájának mindig fantasztikus salátája, ezt komponáltam át kissé. Szintén ez alkalomból fotóztam le a derítésre használt fehér műanyag lapomat, ezúttal színéről. (A werkfotós összeállítás a recept alatt található:)


Hozzávalók:
fél kínai kel (én most sötétzöld levelűt kaptam)
3 szál újhagyma
3 paradicsom
3 dl kefír
fél csokor kapor
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál dióolaj (vagy olíva)
1 csavarintás citromlé
frissen őrölt bors
só (bátran adagoljuk)

1. A megmosott és megszárított kínai kel leveleket csíkokra vágjuk. Hozzáadjuk az újhagymák felkarikázott zöldjét és az aprított kaprot. Egy kerek salátástálban összekeverjük. Ez a zöld.
2. Kikeverjük az öntetet: a citromlét az olajjal, kefírrel, a szétnyomkodott fokhagymával, borsozzuk és bátran sózzuk (mondjuk két nagy csipet, legfeljebb később adunk még hozzá). Ez a fehér.
3. A megmosott paradicsomokat félbevágjuk és kivágjuk a zöld részét. Felkockázzuk. Ez a piros.
4. A salátástálban kokárda alakban rendezzük a hozzávalókat. Összekeverve és egy-két órát állni hagyva az ízek klasszul összeérnek, hagyjunk neki időt.

5 megjegyzés:

  1. Zsófim! Tetszik Annácska keze a középsőn. :) Zsigmond végül megkapta az igazi huszárokat tegnap?

    VálaszTörlés
  2. Csak a Kolompos koncerten. Ott viszont hosszas és kitartó jelentkezés után felhívták a színpadra és beöltözették huszárnak. Igaz, a kilenc huszár közül ő volt az egyetlen, aki nem kardot, hanem dobot kapott, így a vezényszóra mindig a dobütőjét emelte fel. Aztán a Normafán ment 3 kört egy igazi huszárlóval. Szóval volt minden.

    VálaszTörlés
  3. Ej, azt a hungaropannon mindenit! azon a koncerten mink is ott valánk. Vagy több Kolompos is kolompolt aznap..? hm..

    VálaszTörlés
  4. Én nem tudom, a déli szél milyen lyukból, de Párizsban biztos jobban fúj! ;)
    Igazán feldobhatnál valami "Iles flottantes"-otat. :)

    VálaszTörlés
  5. Imi, szívesen, csak pár dolog hiányzik még hozzá a háztartásból. Pl. elsőként mindjárt a habverő. Kárpótlásul kitalálok bele valami csavart a kedvedért:)

    VálaszTörlés